Statii containerizate IntelliK, pentru ape de suprafata

Statiile de tratare ale apelor de suprafata consta in instalatii simple de tratare fizico-chimica care au ca scop furnizarea apei potabile. Sunt compacte, proiectate si construite astfel incat spatiul ocupat sa fie minim pentru a putea fi containerizate.

 • Pomparea apei de alimentare la intrarea in reactorul tubular (prefiltru de retinere a materiilor grosiere inclus)
 • Sistemul de dozare al reactivilor:
  • Dozare aditivi pentru reglarea pH-ului (in dependenta de coagulantul utilizat)
  • Dozare de oxidanti (hipoclorit de sodiu, permanganat de potasiu, etc.)
  • Dozare aditivi pentru coagularea / flocularea suspensiilor coloidale
 • Decantor lamelar
 • Rezervor de apa tratata
 • Pomparea apei tratate in filtre
 • Filtre automate pentru retinerea turbiditatii
 • Clorinare pe linia de distributie
 • Stocare si pompare apa potabila

Apa de alimentare, care nu trebuie sa contina niciun fel de materii solide cum ar fi pietris, frunze, etc., este aspirata de o pompa centrifuga echipata cu un prefiltru de protectie pentru retinerea materiilor solide.

In etapa urmatoare, apa intra intr-un reactor tubular cu o circulatie fortata in care se injecteaza chimicale adecvate pentru mentinerea pH-ului corespunzator valorilor prescrise pentru apa potabila. Se dozeaza de asemenea si agenti de coagulare / floculare pentru o decantare ulterioara mai avansata a solidelor in suspensie, precum si oxidanti pentru preoxidarea anumitor substante care confera culoare apei sau o contamineaza (fier, mangan, amoniu, nitrati, substante organice oxidabile, microorganisme cum ar fi bacterii, alge, plancton, etc.). Dozarea se executa cu ajutorul unor pompe dozatoare electromagnetice cu membrana, rezistente la actiunea tuturor substantelor dozate, montate direct pe rezervoarele lor de reactivi.

Dupa aceea, apa intra intr-un decantor lamelar special proiectat pentru a obtine o depunere avansata a solidelor in suspensie, in cel mai restrans spatiu posibil si cu un timp de retentie adecvat precipitarii anumitor materii care pot fi gasite in apa bruta. Decantorul lamelar contine diverse componente, fiecare cu functia sa particulara. Prima este camera de intrare a apei, care deja contine chimicalele corespunzatoare. In a doua camera exista seturi de lamele care permit apei sa circule in sus prin canale, lasand corpurile solide in spatele peretilor acestora, curatand astfel total apa. Corpurile solide cad la fundul decantorului unde se colecteaza namolul.

In etapa care urmeaza, apa decantata intra intr-un rezervor din care este aspirata cu o pompa centrifuga si apoi refulata in doua filtre pentru reducerea turbiditatii, unde se indeparteaza particulele fine (mai mari de 5-10 microni) care n-au putut fi retinute in decantorul lamelar. Sistemul de filtrare consta dintr-o baterie dubla care alimenteaza doua filtre automate cu nisip cuartos de 0,5-1,2 mm. Cele doua filtre se spala automat, in contracurent, la un interval de timp prestabilit. In acest fel se asigura o exploatare indelungata a filtrului cu un cost de intretinere foarte scazut.

Odata filtrata, apa este clorinata printr-o dozare adecvata mentinerii unui continut de clor rezidual liber care garanteaza proprietatea de potabilitate. Clorinarea se executa prin intermediul unei pompe dozatoare electromagnetice cu membrana. Apoi este condusa intr-un rezervor de stocare de unde se livreaza la consumator prin intermediul unui grup de pompare.

Model Intelli K Debit Dimensiuni (L x l x h) Numar containere
K10 10 m3/h 5 x 2,2 x 2,2 m 1
K15 15 m3/h 5,3 x 2,2 x 2,2 m 1
K20 20 m3/h 6,9 x 2,2 x 2,2 m 1
K30 30 m3/h 9,2 x 2,2 x 2,2 m 1
K40 40 m3/h 10,7 x 2,2 x 2,2 m 1
K50 50 m3/h 12,5 x 2,2 x 2,2 m 2
K80 80 m3/h 13,6 x 2,2 x 2,2 m 2
K100 100 m3/h 9 x 4 x 2,2 m 2
K120 120 m3/h 11,6 x 5,2 x 3,5 m 3
K160 160 m3/h 9,5 x 7,3 x 3,5 m 3
K200 200 m3/h 9,7 x 7,5 x 3,5 m 3
K250 250 m3/h 10,5 x 10 x 3,5 m 4

Statii containerizate pentru ape de foraj

Statiile de tratare ale apelor de foraj se configureaza si dimensioneaza in functie de parametrii fizico-chimici ai apei respective care trebuie corectati, astfel incat apa tratata sa fie potabila. Instalatiile se proiecteaza si se construiesc astfel incat spatiul ocupat sa fie minim pentru a putea fi containerizate.

SCHEMA GENERALA A PROCESULUI DE TRATARE A APEI DE FORAJ

Descriere echipamente:

 1. Pompa dozatoare
 2. Bazin de reactie si stocare
 3. Vas expansiune hidrofor
 4. Filtru de retinere sedimente grosiere
 5. Manometru
 6. Robinet de izolare
 7. Filtru automat cu Multimedia
 8. Filtru automat cu Birm
 9. Filtru automat cu Carbune activat
 10. Statie automata de dedurizare
 11. Statie automata de denitrificare
 12. Sterilizare finala cu UV

Din schema generala, in functie de caracteristicile apei de foraj, se vor alege numai echipamentele necesare.

In instalatii, in functie de debitul necesar pentru fiecare aplicatie, statiile automate de filtrare, dedurizare, denitrificare pot fi Simplex sau Multiplex.

In aplicatii speciale, instalatiile se pot completa cu statii de osmoza inversa, electrodeionizare, ultrafiltrare, ozonare.

EXEMPLU: INSTALATIE DE POTABILIZARE A APEI – 80 MC/H, MONTATA LA MAREX S.A.

Datele de intrare care au stat la baza dimensionarii instalatiei:

 • Tipul de apa bruta: apa de foraj (amestec de apa din mai multe puturi)
 • Debitul necesar solicitat: 80 m3/h
 • Buletinul de analiza al apei in care s-au identificat depasiri severe la urmatorii parametri fizico-chimici: culoare, amoniu, fier, sodiu, precum si prezenta acizilor humici

Procese si echipamente:

 • Pomparea apei de alimentare in bazinul de stocare si reactie
 • Dozare proportionala de oxidant (hipoclorit de sodiu) in conducta de alimentare a bazinului de reactie, in vederea eliminarii amoniului, fierului si acizilor humici
 • Pomparea apei pretratate in filtre automate cu nisip in vederea retinerii precipitatelor formate in urma reactiei de oxidare
 • Filtrare prin filtre automate cu nisip
 • Filtrare prin filtre cu carbune activat pentru decolorare, retinerea clorului rezidual si a compusilor organici rezultati din descompunerea amoniului
 • Desalinizare partiala printr-o instalatie de osmoza inversa in vederea reducerii continutului de sodiu in apa tratata final
 • Dozare de antiscalant in amonte de instalatia de osmoza inversa, pentru protejarea membranelor semipermeabile
 • Dezinfectie finala apa livrata la consumator prin sterilizare cu ultraviolete si clorinare proportinala cu debitul livrat

Apa de alimentare, care nu trebuie sa contina nici un fel de materii solide cum ar fi pietris, frunze, etc., este aspirata din put prin intermediul unui grup de pompare (furnitura client) compus din 2 pompe, una activa si cealalta in rezerva, apoi este livrata intr-un rezervor din beton avand capacitatea de 400 m3 (furnitura client).

Pe conducta de refulare a pompelor se dozeaza hipoclorit de sodiu cu un continut maxim de clor activ, in vederea cresterii vitezei de oxidare a manganului si a materiei organice oxidabile, precum si pentru eliminarea amoniului si a acizilor humici. Prin aceasta procedura se asigura si o protectie antibacteriana permanenta. Dozarea de hipoclorit de sodiu se face cu o pompa dozatoare model Dositec Q care dozeaza proportional cu debitul apei care trece prin conducta in care are loc dozarea.

Stagnarea apei brute in rezervorul de 400 m3 timp de aproximativ 5 ore, are ca scop oxidarea manganului si a materiei organice oxidabile, precum si descompunera amoniului si a acizilor humici.

Pomparea apei pretratate in filtrele automate cu nisip se face prin intermediul unui grup de pompare echipat cu convertizor.

Fitrarea apei pretratate in vederea retinerii precipitatului format in urma oxidarii are loc in bateria de 2 filtre automate cu nisip cuartos, presurizate. Se retin sedimentele cu finete de pana la 10 microni si particulele in suspensie, ceea ce conduce la reducerea substantiala a turbiditatii. Materiile retinute in timpul filtrarii sunt expulzate la canal in faza de spalare in contracurent a mediului filtrant.

Urmeaza etapa in care apa limpezita se filtreaza prin 8 filtre automate cu carbune activat pentru decolorare si retinerea compusilor organici rezultati din descompunerea amoniului. Filtrele cu carbune sunt dispuse pe doua linii de lucru paralele (cate 4 pe linie), din care una alimenteaza instalatia de osmoza inversa pentru obtinerea apei desalinizate in proportie de 97%, iar cealalta livreaza direct apa tratata in conducta care alimenteaza consumatorul.

Instalatia de osmoza inversa s-a prevazut pentru a demineraliza total o parte din apa livrata la consumator, astfel incat aceasta, in amestec cu apa livrata direct de la prima linie de carbune activat, sa conduca la reducerea substantiala a continutului de ioni de sodiu a caror prezenta in exces poate modifica negativ gustul si alte proprietati ale apei de baut.

In amonte de instalatia de osmoza inversa se face o dozare de antiscalant, pentru protejarea membranelor semipermeabile ale instalatiei de osmoza.

La final, pe conducta de distributie a apei catre consumator, se face o mixare a apei demineralizate prin osmoza inversa cu apa rezultata din prima linie de carbune activat, o clorinare usoara pentru dezinfectia finala si sterilizare cu ultraviolete pe cele 3 ramificatii ale conductei de distributie.

STATIILE CONTAINERIZATE DE TRATARE APA SUBTERANA NU POT FI STANDARDIZATE. PENTRU ORICE APLICATII REZIDENTIALE, INDUSTRIALE SI MUNICIPALE CONTACTATI DEPARTAMENTUL NOSTRU DE VANZARI.