Industrial

Municipal

Rezidential

MENUMENU

Statii de epurare apa uzata menajera, Aplicatie municipala

STATII DE EPURARE APA UZATA MENAJERA PENTRU LOCALITATILE ODOBESTI si POTLOGI– JUDETUL DAMBOVITA

Imbunatatirea conditiilor de viata prin asigurarea unui set minim de conditii la nivelul tuturor localitatilor din mediul rural si nu numai, reprezinta una din prioritatile programelor de dezvoltare nationala actuale.

In acest sens, comunele Odobesti si Potlogi, situate in partea de sud a judetului Dambovita, pe malul stang al Argesului, vor beneficia in viitorul apropiat, de tehnologia inovatoare in tratarea apelor uzate, pe care o presupun statile de epurare IntelliBIO MBR cu membrane ultrafiltrante, realizate de C&V Water Control pentru acestea.

Statia de epurare proiectata se va dezvolta in doua etape. Populatia echivalenta luata in considerare in etapa I: 1700 LE, in etapa a II-a: 3500 LE

Corespunzator acestor etape, parametrii luati in calcul la dimensionare sunt:

Etapa I Etapa II  
Quhmax 21,25 43,75 m3/h
Quzimed 212,5 437,50 m3/zi
Quhmin 2,66 5,47 m3/h
Quzimax 255 525 m3/zi

Parametrii de calitate ai apei uzate menajere la intrare in statia de epurare luati in calcul pentru dimensionarea statiei sunt conformi Normativului NTPA 002/2005 (“Normativ privind conditiile de evacuare a apelor uzate in retelele de canalizare ale localitatilor si direct in statiile de epurare”).

Statia de epurare satisface cerintele impuse de Normele Europene si Normele Nationale (NTPA 001/2005) privind calitatea apelor epurate ce vor fi deversate in emisarul natural.

Statile de epurare, identice constructiv si functional, dimensionate pentru debite uzate maxime de 255 mc/zi (etapa 1 – pentru etapa de tratare biologica si, respectiv ultrafiltrare prin membrane) si, respectiv debite uzate maxime de 525 mc/zi (etapa 2 – pentru etapa de pretratare mecanica si deshidratare namol) au ca scop epurarea apele uzate colectate de reteaua de canalizare aferenta celor 2 comune.

Urmand tehnologia de tratare a apei uzate cu membrane ultrafiltrante, specifica C&V Water, linia de epurare a apei consta intr-un tratament de separare mecanica pentru indepartarea materiilor grosiere, nisipurilor si grasimilor urmat de un tratament biologic cu namol activat pentru reducerea compusilor cu azot, fosfor si CCO si o treapta de ultrafiltrare finala pentru retinerea  suspensiilor, virusilor cu dimensiuni mai mari de 0.04 microni.

Namolul rezultat in urma proceselor biologice este introdus intr-o instalatie de deshidratare de tip filtru presa. Statia de epurare este prevazuta cu by-pass general.

 • Statie de pompare
 • Punct de masurare debit
 • Sita rotativa
 • Separator de grasimi
 • Bazin de omogenizare
 • Modul biologic
 • Modul cu membrane ultrafiltrante
 • Echipamente prelucrare namol
 • Container de personal

Tratamentele si procesele ce se realizeaza in STATIA DE EPURARE sunt:

 • TRATARE MECANICA: Are ca scop separarea solidelor (inclusiv deznisipare) cu ajutorul unei instalatii automate de sitare si retinerea grasimilor influente. Materiile solide retinute vor fi colectate in pubela urmand a se evacua periodic din incinta. Dupa sitare, apa ajunge intr-un separatorul de grasimi si ulterior in bazinul de omogenizare.
 • TRATAREA BIOLOGICA: Se realizeaza un tratament biologic pentru a reduce incarcarea apei pana la valorile permise, reglementate de normativul NTPA 001/2005. Efluentul curatat de majoritatea solidelor in suspensie, trece in bazinele biologice cu namol activat (bazin anoxic si bazin aerob) unde cu ajutorul injectiei de aer namolul biologic prolifereaza microorganisme ce biodegradeaza materia organica precum resturile solidelor organice dizolvate in apa.
 • ULTRAFILTRAREA: Are rol in separarea namolul activat de apa epurata. Ultrafiltrarea se realizeaza sub presiunea coloanei de apa de deasupra modulului de membrane, dinspre exterior spre interior. Porii membranelor au dimensiunea de 0.04μ, realizand ultrafiltrarea efluentului. Efluentul epurat va fi lipsit de materii solide in suspensie, acestea indepartand chiar si anumiti tipi de virusi nemaifiind necesara dezinfectia finala prin clorinare sau sterilizare cu UV.
 • PRELUCRAREA NAMOLULUI: Namolul retinut in urma epurarii biologice este introdus cu ajutorul unei pompe de namol in unitatea de deshidratare de tip filtru cu saci. Namolul deshidratat va fi stocat pe o platforma de stoc namol de unde va fi evacuat periodic.
Top