Instalatia de neutralizare este compusa din echipamente de stocare, dozare reactivi si tubulatura de reactie.

In cele mai multe cazuri se introduc compusi chimici pentru a facilita procesul de flotatie. In cea mai mare parte rolul acestor reactivi chimici este de a creea o suprafata sau o structura ce permite absorbtia sau inglobarea facila abulelor de aer. Reactivii chimici inorganici cum ar fi cei pe baza de fier sau aluminiu si siliciu activ se folosesc pentru a facilita aderenta particulelor solide pe bulele de aer formate.

De asemenea se pot folosi diversi polimeri organici pentru a modifica natura interfazelor aer-lichid, solid-lichid sau amandoua in acelasi timp. In general acesti compusi se stabilesc si se dozeaza dupa efectuarea unor teste chimice.

Gradul de clarificare maxim se obtine cand se adauga reactivi in apa reziduala conform testelor efectuate, cantitativ si calitativ si de atentia cu care este exploatata instalatia.

In timpul precipitarii chimice este posibila eliminarea:

  • intre 80-90% chiar pana in 100% a solidelor in suspensie,
  • intre 70-80% pana la 95% de CBO5,
  • intre 80-90% pana la 100%  a bacteriilor,

comparativ cu un decantor primar corect proiectat si exploatat la parametrii proiectati, in care se pot obtine valori de reducere intre 50-70% pentru solidele in suspensie, intre 25-40% de CBO5 si intre 25-75% a bacteriilor. Dat fiind faptul ca apa are caracteristici variabile dozele de reactivi necesare trebuie determinate in functie de calculele de laborator sau cu o instalatie pilot.