Industrial

Municipal

Rezidential

MENUMENU

Leordina

STATIA DE EPURARE APA UZATA MENAJERA A LOCALITATII LEORDINA– JUDETUL MARAMURES

Leordina este o localitate situata in partea de nord-est a judetului Maramures, la 105 km fata de municipiul Baia Mare si 42 km de municipiul Sighetul Marmatiei – ambele obiective turistice importante in Romania.

Activitatile specifice Leordinei sunt reprezentate de agricultura si prelucrare a lemnului; obiectivul turistic principal al localitatii este Pensiunea „Miraj”, iar evenimentul local „Fiii satului”- anual in ultima duminica a lunii august.

Parametrii de intrare care au stat la baza dimensionarii si alegerii solutiei:

  • Quh max = 33,88 m3/h
  • Quzi med = 360 m3/zi
  • Quh min = 4,88 m3/h
  • Quzi max = 468 m3/zi
  • Parametrii de calitate ai apei uzate menajere la intrare in statia de epurare luati in calcul pentru dimensionarea statiei sunt conformi Normativului NTPA 002/2005 (“Normativ privind conditiile de evacuare a apelor uzate in retelele de canalizare ale localitatilor si direct in statiile de epurare”).
  • Statia de epurare satisface cerintele impuse de Normele Europene si Normele Nationale (NTPA 001/2005) privind calitatea apelor epurate ce vor fi deversate in emisarul natural.

Statia de epurare dimensionata pentru un debit de 450 mc/zi are ca scop epurarea apele uzate colectate de reteaua de canalizare a localitatii Leordina0, jud. Maramures.

Necesitatea realizarii unei investitii intr-o statie de epurare a apelor uzate menajere provenite din cadrul gospodariilor din localitatea Leordina, judetul Maramures a devenit un obiectiv deosebit de important pentru dezvoltarea infrastructurii in comuna tinandu-se seama de existenta unui sistem centralizat de alimentare cu apa si de faptul ca marea majoritate a gospodariilor dispun de instalatii sanitare si bai.

Evacuarea apelor uzate menajere se realiza in mod necontrolat, fara sa existe solutii viabile pentru transportul, tratarea si evacuarea acestora neexistand o retea de canalizare si o statie de epurare. In aceste conditii, apele uzate menajere se evacuau in puturi absorbante, fose septice sau direct in rigole si de aici se infiltrau in panza freactica sau in alti emisari de suprafata afectand calitatea acestora si crescand gradul de poluare.

Pentru dimensionarea obiectelor tehnologice ce intra in componenta statiei de epurare propuse s-a avut in vedere un numar de 3000 locuitori pentru care a fost calculat un debit mediu de 360 m3/zi, respectiv un debit maxim de 468 m3/zi.

• Statie de pompare
• Instalatie automata de sitare
• Separator de grasimi
• Bazin de omogenizare
• Modul de epurare mecano-biologic
• Modul cu membrane ultrafiltrante
• Echipamente prelucrare namol
• Container de personal

Linia de epurare a apei consta intr-un tratament de separare mecanica pentru indepartarea materiilor grosiere, nisipurilor si grasimilor urmat de un tratament biologic cu namol activat pentru reducerea compusilor cu azot, fosfor si CCO si o trapta de ultrafiltrare finala pentru retinerea suspensiilor, virusilor cu dimensiuni mai mari de 0.04 microni.

Namolul rezultat in urma proceselor biologice este introdus intr-o instalatie de deshidratare de tip filtru cu saci. Statia de epurare este prevazuta cu by-pass general.

Tratamentele si procesele ce se realizeaza in STATIA DE EPURARE sunt:

  • TRATARE MECANICA: Are ca scop separarea solidelor (inclusiv deznisipare) cu ajutorul unei instalatii automate de sitare si retinerea grasimilor influente. Materiile solide retinute vor fi colectate in pubela urmand a se evacua periodic din incinta. Dupa sitare, apa ajunge intr-un separatorul de grasimi si ulterior in bazinul de omogenizare.
  • TRATAREA BIOLOGICA: Se realizeaza un tratament biologic pentru a reduce incarcarea apei pana la valorile permise, reglementate de normativul NTPA 001/2005. Efluentul curatat de majoritatea solidelor in suspensie, trece in bazinele biologice cu namol activat (bazin anoxic si bazin aerob) unde cu ajutorul injectiei de aer namolul biologic prolifereaza microorganisme ce biodegradeaza materia organica precum resturile solidelor organice dizolvate in apa.
  • ULTRAFILTRAREA: Are rol in separarea namolul activat de apa epurata. Ultrafiltrarea se realizeaza sub presiunea coloanei de apa de deasupra modulului de membrane, dinspre exterior spre interior. Porii membranelor au dimensiunea de 0.04μ, realizand ultrafiltrarea efluentului. Efluentul epurat va fi lipsit de materii solide in suspensie, acestea indepartand chiar si anumiti tipi de virusi nemaifiind necesara dezinfectia finala prin clorinare sau sterilizare cu UV.
  • PRELUCRAREA NAMOLULUI: Namolul retinut in urma epurarii biologice este introdus cu ajutorul unei pompe de namol in unitatea de deshidratare de tip filtru cu saci. Namolul deshidratat va fi stocat pe o platforma de stoc namol de unde va fi evacuat periodic.
Top