Multimedia este un mediu de filtrare economic si foarte eficient utilizat pentru reducerea continutului de suspensii si a turbiditatii.

Utilizarea unui numar mai mare de straturi de medii filtrante selectionate este mult superioara filtrarii printr-un singur mediu de filtrare, in special filtrarii prin nisip, intrucat in cazul nisipului cu granulatie neuniforma, dupa afanare, granulele fine si usoare se pozitioneaza la partea superioara a stratului filtrant iar cele mai mari si mai grele raman la partea inferioara, favorizand astfel filtrarea numai la partea superioara a patului de nisip si implicit un ciclu scurt de filtrare.

Filtrele cu multimedia se echipeaza cu un pat filtrant compus din 3 straturi, unul de antracit, unul de nisip si unul de garnet. Garnetul este cel mai greu si are dimensiunea particulelor cea mai mica, motiv pentru care se pozitioneaza la partea inferioara, antracitul este cel mai usor si are dimensiunea particulelor cea mai mare, cauza pentru care se pozitioneaza la partea superioara, iar nisipul avand greutatea si dimensiunea particulelor intermediara, se pozitioneaza la mijloc.

Filtrele cu multimedia se spala ca si filtrele cu nisip, prin afanare, iar la terminarea spalarii straturile se separa si se reaseaza in pozitia initiala configurata la echiparea filtrului, datorita diferentei de greutate specifica a fiecarui mediu de filtrare.

Avantaje:

 • Apa filtrata este de calitate foarte buna (pana la 10 microni), retinerea impuritatilor se face in tot patul filtrant iar granulele fine de garnet de la baza patului filtrant retin turbiditatea. Prin utilizarea unei pretratari cu ajutorul floculantilor/coagulantilor, o mixare buna si un timp de contact suficient, se pot indeparta si particule sub 10 microni.
 • Filtrele echipate cu multimedia au o durata a ciclului de filtrare de aproximativ 5 ori mai mare decat filtrele cu nisip, deci spalarile inverse se vor face mai rar, ceea ce conduce la economii majore de apa de spalare.
 • Multimedia permite viteze de filtrare mult mai mari decat nisipul, deci se poate opera cu debite mai mari in filtre de acelasi diametru daca se echipeaza cu multimedia si nu cu nisip.
 • Costuri de exploatare neglijabile deoarece pentru curatare este necesara numai o spalare inversa periodica si nu o regenerare cu reactivi chimici.
 • Material rezistent cu durata mare de viata si domeniu larg de temperatura.

Granulatie straturi filtrante:

Mediu filtrant Greutate specifica (g/cm3) Dimensiune granule (mm)
Garnet 4 – 4,2 0,3 – 0,6
Nisip 2,65 0,5 – 1,2
Antracit 1,4 1,4 – 2,5

Conditii de operare:

 • Inaltimea stratului filtrant: 750-900 mm
 • Viteza de filtrare: 7-20 m/h
 • Viteza de spalare inversa: 29-36 m/h
 • Presiune spalare inversa a patului filtrant: cu 0,8 bar mai mare decat caderea de presiune pe filtru
 • Spatiu liber pentru expandare la spalarea inversa: min. 50% din inaltimea stratului filtrant
 • Uleiuri: lipsa