sysadmin Niciun comentariu

Specialistii C&V Water sustin ca implementarea unui sistem de apa potabila care sa creasca si sa mentina nivelul calitatii acesteia influenteaza intr-un mod pozitiv procesul de prelucrare a produselor: animalele care consuma o apa corecta si de calitate genereaza la randul lor un produs de calitate cu un cost redus.

Este absolut necesara utilizarea apei potabile in cadrul unei ferme sau abator aceasta fiind indispensabila pentru:

  • Hidratarea si hrana animalelor;
  • Prelucrarea produselor (ex: prelucrarea carnii, a laptelui, alimentelor vegetale, lactatelor, mezelurilor, produselor marine).

Utilizarea unei ape contaminate cu diverse bacterii,  nitriti, nitrati sau alti factori negativi poate afecta substantial evolutia normala a starii de sanatate a animalelor, la fel si calitatea  produselor rezultate.

De asemenea modul de intretinere al unui organism de natura animala sau vegetala care ulterior va fi introdus in consumul alimentar, influenteaza in final si sanatatea umana. Este binecunoscuta expresia „Esti ceea ce mananci” si pe acesta premiza sunt fundamentate foarte multe teorii nutritioniste din ultima perioada. Dar daca sanatatatea omului este influentata in mod cert de ceea ce consuma, aceasta teorie are aplicabilitate si in cazul sanatatii animalelor. Asadar o apa potabila corespunzatoare asigurata pentru consumul animalelor dintr-o ferma va avea efecte pozitive asupra sanatatii oamenilor!

C&V Water Control promoveaza de peste 15 ani tehnologii inovatoare de tratare a apei dar si de mentinere a calitatii acesteia oferind solutii la cheie, echipamente si tehnologii  inovatoare de tratare si epurare a apei, producand astfel efecte pozitive pentru afacerile din zootehnie si industria carnii.

Colaborarea dintre Beneficiar si C&V Water Control SA incepe prin evaluarea situatiei initiale necesara proiectarii corecte a unei instalatii de tratare a apei. Astfel este necesara evaluarea anumitor parametrii care stau la baza dimensionarii acesteia:

  • Tipul de apa bruta (de ex.: apa de captare subterana sau de suprafata);
  • Debitul necesar solicitat zilnic si orar (m3/h, l/s);
  • Indicatorilor organoleptici şi fizico-chimici precum si a indicatorilor bacteriologici.

În cazul unui complex de creştere a porcilor şi abatorizare, C&V Water Control SA a optat pentru o instalaţie de complexa de tratare fizico-chimica a apei brute in scopul potabilizarii ei, dimensionata pentru un debit de 80 m3/h. Schema instalatiei de tratare este redata in Fig. 1.

Principalele probleme constatate in urma efectuarii buletinului de analiza a apelor de foraj au fost depasirile la urmatorii parametri: Fe2+, Fe3+ (0,4 mg/l), NH4+ (3,5 mg/l), Na+(496,3 mg/l), culoarea galbuie precum si prezenta acizilor humici.

Pentru eliminarea manganului, amoniului si acizilor humici s-a folosit o instalatie de dozare de hipoclorit de sodiu cu continut maxim de clor activ. Avantajul acestei metode este cresterea vitezei de oxidare a manganului si a materiei oxidabile precum si eliminarea amoniului si a acizilor humici dar si asigurarea unei protectii antibacteriene.

Dozarea de hipoclorit de sodiu se face proportional cu debitul apei care trece prin conducta, ducand la economii importante in cantitatea de reactivi folosita.

Deoarece pe amplasamentul instalatiei propuse exista un bazin cu capacitatea de 400 mc, acesta a fost integrat in fluxul de tratare si a fost transformat in bazin de reactie. Apa clorinata stationeaza in rezervorul de 400 mc un timp de aproximativ 5 ore, timp in care are loc oxidarea manganului si a materiei organice oxidabile, precum si amoniului si a acizilor humici.

Pomparea apei pretratate in filtrele automate cu nisip se face prin intermediul unui grup de pompare echipat cu convertizor. Filtrarea apei pretratate in vederea retinerii precipitatului format in urma oxidarii are loc in bateria de filtre automate cu nisip cuartos, presurizate. Se retin sedimente cu finete de pana la 10 microni si particulele in suspensie ceea ce conduce la reducerea substantiala a turbiditatii. Materiile retinute in timpul filtrarii sunt evacuate la canal in faza de spalare in contracurent a mediului filtrant.

Urmeaza etapa in care apa limpezita se filtreaza prin filtre automate cu carbune activat pentru decolorare si retinerea compusilor organici rezultati din descompunerea amoniului. Filtrele cu carbune sunt dispuse pe doua linii de lucru paralele, dintre care una alimenteaza instalatia de osmoza inversa pentru obtinerea apei desalinizate, iar cealalta livreaza direct apa tratata in conducta care alimenteaza consumatorul.

Instalatia de osmoza inversa s-a prevazut pentru a demineraliza o parte din apa livrata la consumator, astfel incat aceasta, in amestec cu apa livrata direct de la cealalta linie de carbune activat sa conduca la reducerea substantiala a continutului de ioni de sodiu a caror prezenta in exces poate afecta negativ gustul si alte proprietati ale apei de baut.

Tratarea apei prin osmoza inversa are ca avantaj major faptul ca elimina pana la 97% din substantele organice si anorganice dizolvate in apa precum si cca. 99% din contaminantii biologici (bacterii, virusuri), fara sa implice vreun impact negativ asupra mediului ambiant, procedeul fiind bazat pe un fenomen fizic si pe unul de natura chimica. In amonte de instalatia de osmoza inversa se va face si o dozare de antiscalant, pentru protejarea membranelor semipermeabile ale instalatiei de osmoza.

In final pe conducta de distributie a apei catre consumator se face o mixare a apei demineralizate total prin osmoza inversa cu apa rezultata din linia de carbune activat, o clorinare foarte usoara pentru dezinfectie finala si sterilizare cu ultraviolete pe cele trei ramificatii ale conductei de distributie.

Functionarea echipamentelor este automata, iar instalatia nu necesita supraveghere permanenta.

Tehnologia specificata este aplicabila situatiei prezentate anterior (complexului de creştere a porcilor şi abatorizare) si poate fi modificata in functie de caracteristicile  apei brute, configurandu-se astfel instalatii personalizate pentru orice tip de consumator. De aceea primul demers este reprezentat de evaluarea initiala. Acest pas determina configurarea si dimensionarea corecta a instalatiei, astfel incat apa tratata sa fie potabilizata. Depasirile parametrilor fizico-chimici sau bacteriologici sunt abordate diferit prin etapele tehnologice propuse de C&V Water Control. Compania beneficiaza de experienta in domeniu si promoveaza tehnologii inovatoare pentru tratarea apei.  Instalatiile sunt proiectate si construite astfel incat spatiul ocupat sa fie minim sau pentru a putea fi containerizate. Activitatea de baza a companiei o reprezinta serviciile complete pentru tratarea apei, de la proiectare pana la executie si mentenanta pentru atat pentru statiile de potabilizare intelliWATER cat si pentru statiile de epurare tip intelliBlO, ambele fiind branduri proprii din portofoliul companiei. Pentru detalii suplimentare va invitam sa consultati pagina web: www.cv-water.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *